5 termeni medicali pe care trebuie sa ii cunosti daca vrei sa ramai insarcinata

Pentru femeile care doresc sa ramana insarcinate adesea numerosii termeni medicali implicati in intreg procesul, de la pregatire pana la sarcina si in final momentul mult asteptat, pot sa dea dureri de cap. Multi dintre acesti termeni sunt necunoscuti chiar si persoanelor cu un vocabular bogat care nu s-au sfiit niciodata sa deschida un dictionar explicativ al limbii romane. Din pacate, prea putini medici incearca sa vorbeasca pe intelesul pacientului. Astfel pentru a intelege discutia cu medicul in vederea conceptiei, viitorii parinti trebuie sa se pregateasca invatand cativa termeni de specialitate.

1. Ovulatie

Ovulatie este un termen medical destul de bine cunoscut si de aceea nu are nevoie de multe explicatii. Conform unui dictionar online, ovulatia inseamna „eliminarea periodica a ovulului matur din ovar”. Cu alte cuvinte, ovulatia este momentul in care o femeie poate ramane insarcinata si corespunde zilelor fertile.

2. Diversii hormoni implicati in proces

Daca termeni precum ovulatie pot fi gasiti cu usurinta intr-un dictionar explicativ, alte denumiri medicale precum diversele denumiri de hormoni implicati in intreg procesul se intalnesc doar in dictionarele de specialitate.

LH, primul dintre acesti hormoni sau hormonul luteinizat este hormonul care determina ovulatia. Nivelul de hormon luteinizat din sange corp creste exact inainte de ovulatie determinand ovul sa treaca catre trompele uterine unde poate fi fertilizat.

FSH, un alt hormon important cunoscut cu denumirea completa de hormon de stimulare foliculara, este hormonul responsabil cu maturizarea ovulului eliberat in momentul ovulatiei. Acest hormon este secretat de glanda pituitara si poate fi folosit pentru a indica momentul in care are loc ovulatia, deoarece nivelul acestuia creste cu cateva zile inainte de momentul in care femeia devine fertila.

HCG, un hormon cu o denumire mai complicata Gonadotropina corionica umana este hormonul cunoscut si ca „hormon de sarcina”. Acest hormon apare in analize doar in momentul in care femeia este insarcinata si este ceea ce detecteaza testele de sarcina in urina.

3. Cervix

Cervixul joaca un rol extrem de important in mod special pe perioada sarcinii si in momentul nasterii. Acest termen medical generic este ceva mai cunoscut iar definitia sa poate fi verificata inclusiv intr-un dictionar explicativ al limbii romane obisnuit. Cervix este definit ca „partea inferioara a uterului sau a vezicii urinare; col uterin sau col vezical”. Pozitionat la intrarea in uter, cervixul este canalul prin care spermatozoizii ajung la ovul dar si canalul prin care are loc procesul nasterii naturale.

4. Tub falopian

Tubul falopian este mai putin cunoscut ca denumire decat echivalentul sau intr-un dictionar de sinonime, denumirea mai comuna de trompa uterina. Trompele uterine sau tuburile falopiane sunt situate in parti laterale ale uterului si sunt responsabile cu transportul ovulului de la ovar catre uter. In interiorul acestora are loc fertilizarea.

5. Zygot

Incheiam lista cu un alt termen mai putin cunoscut care este adesea confundat cu un cuvant mult mai des folosit: embrion. Zygot-ul nu este sinonim cu embrionul asa cum nici embrionul nu este sinonim cu fatul. Acesti trei termeni, zygot-embrion-fat au definitii diferite intr-un dictionar pentru ca descriu stadii diferite ale traseului dezvoltarii copilului in uter. In momentul in care ovulul este fertilizat apare zigotul care se deplaseaza in uter unde se transforma in embrion si se implanteaza in peretii acestuia. Abia dupa varsta de 9 saptamani embrionul se transforma in fat si isi continua dezvoltarea.

Leave a Reply